skip to Main Content

Wees een beetje lief voor je ogen

In oktober en november zijn weer de gratis oogmeetweken bij Hemmer Optiek & Optometrie. Opticien en contactlensspecialist Henk Schouten zit ruim veertig jaar in het vak. De laatste jaren ziet hij het aantal klanten dat een oogmeting laat doen, toenemen. En daar is hij blij om. “Ik gun het iedereen om comfortabel te kijken.”

Gelukkig zijn er steeds meer mensen die het belangrijk vinden hun ogen te laten meten. Waarom het zo belangrijk is je ogen te laten controleren, komt omdat veel aandoeningen jezelf niet direct opvallen. Het gaat geleidelijk aan. Een voorbeeld daarvan is de oogdruk. Een sluipmoordenaar. Want heb je niet direct in de gaten dat de oogdruk te hoog is, kan dit schade veroorzaken aan de oogzenuw. Een schade die zelfs in extreme gevallen tot blindheid kan leiden. Dit kan voorkomen worden door je ogen tijdig te laten controleren.

Met speciale apparatuur worden de ogen gemeten. Schouten: “Wij hebben hier de meest geavanceerde apparatuur en brengen daarmee zeer nauwkeurig de ogen in beeld.” Bij een oogmeting wordt gekeken naar de oogdruk, helderheid van de ogen, staar, het samen zien en de balans van de beide ogen en uiteraard de oogsterkte. Alles wordt goed geregistreerd, zodat ook bij een volgende meting precies in kaart is gebracht wat de stand van zaken is. Mocht verder optometrisch onderzoek nodig zijn, dan wordt de klant daarvan in kennis gesteld.

Naast het specifiek meten van de ogen is bij Hemmer de achtergrond van de klant belangrijk. Schouten: “Het verhaal van de klant is voor ons ook bepalend. Moet je veel lezen? Zit je vaak achter het beeldscherm en hoe lang? Allemaal vragen die wij ook meenemen in ons onderzoek.”

Een oogmeting duurt ongeveer een half uur en is op afspraak, zodat de klant alle aandacht krijgt die hij/zij verdient.

Elk oog is uniek