skip to Main Content

Myopie

Bijziendheid van het oog, een steeds vaker voorkomende oogafwijking

Esther Berning is optometrist en orthoptist bij Hemmer Optiek & Optometrie en is er duidelijk over. Myopie komt steeds vaker voor. De aanleg daarvoor wordt vooral al gelegd bij hele jonge kinderen. Het veelvuldig beeldschermgebruik is daar onder andere een reden van, maar er zijn meerdere oorzaken. Ongeveer 50% van de twintigjarigen is myoop.

Wat is bijziendheid

Je spreekt van myopie, bijziendheid, als je in de verte minder goed kunt zien. De zogeheten min-sterkte. Het oog is langwerpiger gegroeid dan de bedoeling is. Die groei gebeurt voornamelijk in de kinderleeftijd en jeugd. Waardoor het oog te hard groeit, is nog niet duidelijk. Het lijkt erop dat een gebrek aan invallend licht een reeks veranderingen veroorzaakt in het netvlies, waardoor het oog aan de achterkant langer wordt. Uit onderzoek blijkt dat zowel erfelijke factoren als de leefstijl hierbij een grote rol spelen.

Leefstijl

Een van de oorzaken dat er nu meer myopie is, is de leefstijl van jongeren. Kinderen spelen minder lang buiten dan vroeger. In plaats daarvan zitten ze vaker binnen op hun smartphone, tablet of computerscherm te kijken. Onderzoek laat zien dat mensen die in hun jeugd veel lezen of naar digitale schermen kijken, een grotere kans hebben om myoop te worden.

De kracht van licht

“Maar er is een lichtpuntje”, vertelt Esther. Veel studies hebben aangetoond dat buiten in het daglicht zijn, de uitzonderlijke groei van het oog tegengaat. Overvloedig licht zorgt ervoor dat het netvlies een stofje aanmaakt, dopamine genaamd, dat de groei afremt. Het grootste effect wordt bereikt als kinderen meer dan 2 uur per dag worden blootgesteld aan daglicht. “Wij adviseren dan ook de 20-20-2 regel. Twintig minuten op het scherm, 20 seconden veraf kijken en 2 uur naar buiten!”

Elk oog is uniek