skip to Main Content

Bijziendheid/myopie

Bijziendheid, of myopie, is een steeds vaker voorkomend probleem waarbij voorwerpen in de verte wazig worden gezien. Vooral bij kinderen en jongeren komt dit steeds meer voor, onder andere door langdurig dichtbij kijken, zoals lezen en schermgebruik. Als deze bijziendheid onbehandeld blijft, kan dit op latere leeftijd het risico op oogproblemen vergroten. Bij een hoge bijziendheid (meer dan S-6.00) heb je op latere leeftijd twintig keer meer risico op een netvliesloslating, glaucoom (verhoogde oogdruk), staar en andere oogaandoeningen die zelfs kunnen leiden tot slechtziendheid.

Bijziendheid is een afwijking in de lichtbreking van het oog. Wanneer de oogbol te lang is of het hoornvlies te sterk gekromd is, wordt het beeld voor het netvlies geprojecteerd in plaats van op het netvlies. Dit zorgt voor wazig zien in de verte.

Verwacht wordt dat het aantal nieuwe gevallen van bijziendheid flink zal stijgen, doordat onze leefwijze veranderd. Kinderen kijken vaker op korte afstand, zoals tijdens lezen, computeren, tablet en smartphone. Bovendien brengen ze minder tijd buiten door, maar ook erfelijke en omgevingsfactoren spelen een rol.

 

Hoe jonger het kind is bij het vaststellen van bijziendheid, hoe groter het risico op hoge bijziendheid op latere leeftijd. Wanneer de bijziendheid vroegtijdig wordt vastgesteld, kan niet alleen het gezichtsvermogen gecorrigeerd worden, maar ook de toename van bijziendheid worden afgeremd. Dit zorgt ook voor een goede gezondheid van de ogen in de toekomst.

Bijziendheid kan worden afgeremd met verschillende behandelingen. Het eerste advies is altijd een aanpassing van de levensstijl. Houd na elke 20 minuten nabijwerk (lezen, computer, gamen, tablet, smartphone) een pauze van 20 seconden om veraf te kijken. En ga 2 uur per dag naar buiten. Ook wel de 20-20-2 regel genoemd.

Mocht dit onvoldoende helpen dan kunnen MiYOSMART brillenglazen, speciale contactlenzen (bijv. MiSight) of nachtlenzen geadviseerd worden.

Ook is het mogelijk bijziendheid te behandelen met atropine oogdruppels. Deze druppels dienen door een arts voorgeschreven te worden. Indien gekozen wordt voor deze behandeling, kunnen wij u doorsturen naar de oogarts.

Onze optometristen hebben een gespecialiseerde opleiding gevolgd over bijziendheid/myopie. Met deze kennis en expertise kunnen wij u professioneel advies en begeleiding bieden bij de keuze van de juiste behandeling.

Mocht je twijfels hebben over het zicht van je kind of heeft je kind al bijziendheid, maak dan een afspraak voor een optometrisch onderzoek. Tijdens dit onderzoek  bepalen we de sterkte, meten we de lengte van het oog en geven we advies over mogelijke behandelingen.

Met het oog
op uw ogen.

Maak direct een afspraak voor een oogmeting, optometrisch onderzoek of contactlenscontrole.

Afspraak maken

Het beste
voor uw ogen.