skip to Main Content

Glaucoom, de stille sluipmoordenaar

Je hebt het zelf niet snel door en als je het uiteindelijk realiseert, is het veelal te laat en onomkeerbaar. Glaucoom wordt gezien als de stille sluipmoordenaar onder de oogziekten. Het zicht aan de randen van het oog wordt steeds minder. Kleine details zie je niet meer. Zijn gewoon niet meer in je gezichtsveld. Dit terwijl je denkt nog wel goed te kunnen zien. Sluipenderwijs heeft deze ziekte je oogzenuw aangetast. In het slechtste geval is blindheid het gevolg.

Laat je ogen controleren
Belangrijk daarom is de ogen regelmatig te laten controleren door een erkende optometrist. In geval van verdenking op glaucoom verwijst hij of zij direct door naar de huisarts, waarna een bezoek aan de oogspecialist zal volgen. Mensen waar glaucoom in de familie voorkomt behoren tot de risicogroep. Evenals zij die een verhoogde bloeddruk hebben, veertig jaar of ouder zijn, sterk bijziend of verziend zijn en/of van negroïde afkomst.

Roland Hemmer: “Als wij de ogen regelmatig controleren, hebben wij ook direct door als er een verandering optreedt. Bij verdenking verwijzen wij direct door naar de huisarts. Het onderzoek dat wij doen bestaat uit verschillende aspecten. De oogdruk meten wij op meerdere manieren. Daarnaast wordt het gezichtsveld onderzocht, evenals de oogzenuw en de kamerhoek. Het is heel belangrijk je ogen regelmatig te laten controleren. Zeker als je tot de risicogroep behoort.”

Met het oog
op uw ogen.