skip to Main Content

Nachtblindheid: moeite met kijken in het donker

Rijd je niet graag als het donker is, omdat je dan bijna niets ziet? Nachtblindheid kan de oorzaak zijn. Overdag is het zicht goed, terwijl als het donker is, je vrijwel niets kunt onderscheiden. Heel erg lastig als je moet autorijden, fietsen of zelfs lopen.

Wat is nachtblindheid nu precies?

Esther Berning, optometrist en orthoptist bij Hemmer Optiek & Optometrie, legt uit: “In het netvlies liggen twee soorten gevoelige cellen: kegeltjes en staafjes. De kegeltjes werken bij voldoende licht. Zij zorgen dat je scherp ziet en kleuren onderscheidt. De staafjes werken in het donker. De staafjes onderscheiden geen kleuren. Alles is in het donker dan ook grijs. Maar de staafjes zorgen er wel voor dat je voldoende licht ziet om onderscheid te maken. Bij nachtblindheid werken deze staafjes in het netvlies dus niet goed.”

Nachtblindheid komt altijd aan beide ogen voor. De oorzaken waarom je nachtblindheid hebt, zijn verschillend. Het kan een erfelijke oorzaak hebben. Veroorzaakt worden door een oogziekte, zoals staar, glaucoom of een aandoening van de oogzenuw. Verder kan een gebrek aan vitamine A ervoor zorgen dat de lichtgevoelige staafjes niet goed werken. Dat laatste komt niet veel voor in ons land.

Kun je er iets aan doen?

Esther: “Eerst moeten we kijken of er echt sprake is van nachtblindheid. Dat doen wij met een optometrisch onderzoek. Soms is namelijk wat anders aan de hand, waardoor iemand slecht ziet in het donker. Een oorzaak kan bijvoorbeeld de oogziekte staar zijn. Als de uitkomst van het oogonderzoek inderdaad nachtblindheid is, kun je daar helaas niet veel aan doen. Nachtblindheid is namelijk niet te genezen. Wat wel kan helpen om het zicht enigszins te verbeteren, is een nachtzichtbril. Dat is een bril met gele glazen die ervoor zorgt dat het contrast duidelijker wordt en die fel licht dimt. Het is wetenschappelijk niet bewezen dat een nachtbril een oplossing is. Maar sommigen ervaren hier veel baat bij.”

Elk oog is uniek